Gęś pieczona w rękawie to wyjątkowe danie na rodzinny obiad. Poznaj sposób na pieczoną pierś gęsi, która rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Gęś pieczona w rękawie to propozycja na świąteczny obiad z rodziną
Gęś pieczona w rękawie to propozycja na świąteczny obiad z rodziną 123rf/alexandarilich/zdjęcie ilustracyjne
Gęś pieczona w rękawie to idealne danie na wyjątkowy obiad z rodziną. Mam sposób na to, aby mięso wyszło delikatne, soczyste i rozpływało się w ustach. Wypróbuj przepis na wyśmienitą pieczoną pierś gęsi z jabłkami i żurawiną.

W skrócie:

Pieczenie gęsi w rękawie to doskonały sposób na uzyskanie soczystego i delikatnego mięsa. Do naszego przepisu proponuję użyć piersi z gęsi. Przed pieczeniem polecam natrzeć gęś mieszanką masła i przypraw. Do pieczonej piersi gęsi dodaję jabłka i żurawinę. Owoce doskonale podkreślają smak drobiu i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Po upieczeniu gęsi, nie krój jej od razu. Wyjmij mięso z rękawa i pozwól, by poleżało przez ok. 15 minut. W tym czasie w środku zamkną się wszystkie soki. Tak otrzymasz idealnie soczystą i rozpływającą się w ustach pieczoną gęsinę. Do mięsa podaj gotowane lub pieczone ziemniaki. Nie zapomnij o warzywach. Polecam zwłaszcza buraczki lub czerwoną kapustę na ciepło.

Gęś pieczona w rękawie – przepis na pierś z gęsi z jabłkami

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi,

  • 2 jabłka,

  • garść suszonej żurawiny,

  • łyżeczka majeranku,

  • łyżeczka tymianku,

  • sól, pieprz,

  • łyżka miękkiego masła

  • olej.

Jak zrobić pierś gęsi w rękawie?

  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

  2. Do miseczki włóż masło i wsyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  3. Piersi gęsi oczyść. Skórę ponacinaj w kratkę. Dokładnie natrzyj piersi mieszanką masła z przyprawami. Natrzyj je zarówno z zewnątrz, jak i pod skórą.

  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż krótko piersi, żeby się zrumieniły.

  5. Jabłka obierz i pokrój na ósemki.

  6. Przełóż piersi do rękawa, dodaj owoce, zamknij rękaw i ułóż w brytfance.

  7. Piecz gęsinę ok. 70 minut.

  8. Wyjmij mięso z piekarnika i zostaw na 15 minut przed pokrojeniem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!


Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni