W skrócie:
Pieczenie gęsi w rękawie to doskonały sposób na uzyskanie soczystego i delikatnego mięsa. Do naszego przepisu proponuję użyć piersi z gęsi. Przed pieczeniem polecam natrzeć gęś mieszanką masła i przypraw. Do pieczonej piersi gęsi dodaję jabłka i żurawinę. Owoce doskonale podkreślają smak drobiu i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. Po upieczeniu gęsi, nie krój jej od razu. Wyjmij mięso z rękawa i pozwól, by poleżało przez ok. 15 minut. W tym czasie w środku zamkną się wszystkie soki. Tak otrzymasz idealnie soczystą i rozpływającą się w ustach pieczoną gęsinę. Do mięsa podaj gotowane lub pieczone ziemniaki. Nie zapomnij o warzywach. Polecam zwłaszcza buraczki lub czerwoną kapustę na ciepło.
Gęś pieczona w rękawie – przepis na pierś z gęsi z jabłkami
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 piersi z gęsi,
2 jabłka,
garść suszonej żurawiny,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
łyżka miękkiego masła
olej.
Jak zrobić pierś gęsi w rękawie?
Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Do miseczki włóż masło i wsyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Piersi gęsi oczyść. Skórę ponacinaj w kratkę. Dokładnie natrzyj piersi mieszanką masła z przyprawami. Natrzyj je zarówno z zewnątrz, jak i pod skórą.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż krótko piersi, żeby się zrumieniły.
Jabłka obierz i pokrój na ósemki.
Przełóż piersi do rękawa, dodaj owoce, zamknij rękaw i ułóż w brytfance.
Piecz gęsinę ok. 70 minut.
Wyjmij mięso z piekarnika i zostaw na 15 minut przed pokrojeniem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
