W skrócie:
Masz ochotę na słodką, niekłopotliwą przekąskę? Zrób ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami. Wystarczy pokroić i podsmażyć jabłka z cukrem wanilinowym oraz cynamonem, żeby przygotować pyszne nadzienie do rogalików. Ułatwisz sobie maksymalnie sprawę, jeśli użyjesz gotowego ciasta francuskiego. Pokrój je na trójkąty, nakładaj farsz z jabłek i zawijaj niewielkie rogaliki. Na koniec posyp je cukrem pudrem. Ta przekąską zachwyca prostotą i smakiem.
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami - przepis na słodką przekąskę
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 rulony ciasta francuskiego,
2-3 jabłka,
opakowanie cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
cukier puder.
Jak zrobić ekspresowe rogaliki z jabłkami?
Jabłka umyj, obierz i wytnij gniazda nasiennie. Pokrój jabłka w małą kostkę.
Przełóż jabłka na patelnię, dodaj cukier oraz cynamon. Praż jabłka przez ok. 15 minut. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki. Pokrój je na niewielkie trójkąty.
Na środek każdego trójkąta nakładaj nadzienie z jabłek. Zawijaj rogaliki.
Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy rogalik rozmieszanym jajkiem.
Piecz rogaliki przez ok. 25 minut.
Posyp upieczone rogaliki cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
