Domowe przetwory na zimę: jakie akcesoria mogą się przydać? Sprawdź, które kuchenne gadżety warto mieć pod ręką

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Funkcjonalne akcesoria do kuchni znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Zobacz, jakie gadżety mogą ci się przydać do przyrządzania marynat, kiszonek, nalewek i konfitur.
Funkcjonalne akcesoria do kuchni znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Zobacz, jakie gadżety mogą ci się przydać do przyrządzania marynat, kiszonek, nalewek i konfitur. Stanislav Kondratiev/Pexels.com
Lipiec i sierpień to idealny czas, żeby przygotować przetwory na zimę. Warto już teraz zatrzymać letnie smaki i mieć w domowej spiżarni aromatyczne konfitury, nalewki czy marynaty. Kuchenne akcesoria do robienia przetworów domowych znacznie ułatwią ich przygotowanie. Zanim kupisz sezonowe owoce i warzywa na przetwory, sprawdź, których akcesoriów nie masz i uzupełnij braki. Podpowiadamy, co jest niezbędne, żeby zrobić pyszne zimowe przetwory.

Spis treści

Szklane naczynia na przetwory domowej roboty

Dobrej jakości szklane pojemniki to element obowiązkowy, żeby zrobić domowe przetwory z owoców i warzyw.

Do wyboru mamy m.in.:

  • słoiki – małe, średnie i duże, prostokątne i o przekroju kwadratu, typu twist-off (zakręcane) lub weck (z gumową uszczelką i metalową spinką). Idealne do kiszonek, marynat, konfitur, musów i dżemów;
  • butelki – z korkiem (wciskanym), zakręcane lub typu weck (z metalowym drucikiem zabezpieczającym). Dedykowane do nalewek i soków;
  • gąsiorki – z kapslem, korkiem lub zakręcane. Przeznaczone do przechowywania nalewek i wina domowej roboty,
  • beczki – o poj. 10–25 l.

Pamiętajmy, że naczynia na przetwory nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki i korki powinny się szczelnie zamykać. Zawsze przed użyciem trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć. W przeciwnym razie nasza praca może pójść na marne, bo marynaty i konfitury szybko mogą zacząć się psuć.

Funkcjonalne drylownice

Kto raz skorzystał z drylownicy do owoców, wie, jak bardzo jest przydatna. Jeśli chcemy ułatwić sobie życie i uniknąć kuchennego bałaganu, warto zaopatrzyć się w takie akcesorium. Najprostsze modele zajmują niewiele miejsca w kuchennej szafce, bardziej zaawansowane potrzebują zdecydowanie więcej przestrzeni.

W sklepach znajdziemy różne warianty urządzeń m.in.:

  • drylownice do czereśni i wiśni,
  • drylownice do śliwek,
  • drylownice do jabłek.

Z dobrej jakości drylownicą skutecznie usuniemy pestki w kilka chwil, a owoce zachowają swój kształt. Dlatego, jeśli mamy trochę wolnej gotówki i miejsce w szufladzie czy na kuchennej półce, zdecydowanie warto pomyśleć o funkcjonalnej drylownicy.

Niezastąpione krajalnice i obieraczki

Tego typu akcesoria do warzyw czy owoców znacznie ułatwią przygotowanie domowych przetworów na zimę. Za pomocą obieraczki szybko usuniemy skórkę z jabłka, gruszki czy cukinii. Krajalnica ułatwi nam pokrojenie produktów w słupki, plasterki i kostkę. Dzięki temu dużo szybciej przygotujemy owocowe i warzywne sałatki czy smakowite pikle na zimę.

Wygodne deski do krojenia

Deski do krojenia to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Warto więc skorzystać z pomysłowych rozwiązań. Do wyboru mamy m.in.:

  • deski do krojenia z antypoślizgową podstawą;
  • deski do krojenia składane – których boki są ruchome, a po złożeniu przybierają kształt szufelki, co pozwala na łatwe wrzucenie do garnka czy miski pokrojonych na owoców i warzyw;
  • zestaw desek do krojenia – chowanych w pionowym etui, które zajmują niewiele miejsca;
  • deski z wbudowaną szufladą – pokrojoną żywność lub obierki możemy zsunąć z deski do szuflady. W tylnej części szuflady znajduje się zatrzask magnetyczny, więc nie wysunie się ona, gdy przechylimy deskę.

Funkcjonalne szczypce do usuwania szypułek

Praktyczne szczypce do szypułkowania pomogą usunąć zielone elementy z pomidorów czy truskawek. Dzięki nim owoc czy warzywo pozostaje w całości i jest od razu gotowy do dalszej obróbki. Szczypce do usuwania szypułek są tanie, niewielkie (zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchennej szufladzie czy szafce) i można je myć w zmywarce.

Praktyczne durszlaki kuchenne

Cedzaki to kuchenne sita w formie m.in. miski lub garnka z podziurkowanym dnem. Mogą być wyposażone w podstawkę i pojedynczy lub podwójny uchwyt. Durszlak ułatwia odseparowanie wody i dokładne umycie owoców i warzyw. W sklepach znajdziemy m.in.: nowoczesne składane durszlaki z silikonu, obrotowe durszlaki z misą, cedzaki montowane do zlewu oraz durszlaki nakładane na garnek.

Wygodne kleszcze do słoików

Chwytaki do słoików to niezwykle przydatne akcesorium do domowych przetworów, które ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z garnka po pasteryzacji. Są zdecydowanie bardziej funkcjonalne i precyzyjne niż kuchenne rękawice. Tego typu akcesoria są odporne na działanie wysokich temperatur.

Dodaj firmę Autopromocja

Prosty sposób na przechowywanie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe przetwory na zimę: jakie akcesoria mogą się przydać? Sprawdź, które kuchenne gadżety warto mieć pod ręką - RegioDom.pl