Czym zastąpić mleko w kuchni? Poznaj najpopularniejsze napoje roślinne. Z nimi zrobisz wegańskie cappuccino

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Coraz więcej osób unika mleka w diecie na rzecz np.: napojów sojowych. Przyjrzeliśmy się najczęstszym zamiennikom tego produktu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć popularne napoje roślinne.
Coraz więcej osób unika mleka w diecie na rzecz np.: napojów sojowych. Przyjrzeliśmy się najczęstszym zamiennikom tego produktu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć popularne napoje roślinne. 123rf.com/handmadepictures
Mleko wciąż uważane jest za potrzebny składnik w codziennej diecie. Jednak nie każdy chce lub może korzystać z niego podczas przygotowywania posiłków. Część osób cierpi np. na nietolerancję laktozy, inni są na diecie wegańskiej. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym zamiennikom mleka. Sprawdź, czym można zastąpić je w kuchni.

W skrócie

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej twierdzi, że na nietolerancję laktozy cierpi 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% osób dorosłych. W artykule „Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?” autorzy skupili się na proponowaniu napojów roślinnych, potocznie nazywanych mlekiem. Eliminacja mleka z diety związana jest z brakiem laktazy – enzymu ułatwiającego trawienie nabiału. Weganie natomiast rezygnują z mleka pochodzenia zwierzęcego na rzecz napojów roślinnych z przyczyn etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych. Często wskazują na okrucieństwo związane z hodowlą zwierząt.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje napojów roślinnych – zamienników mleka

Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki

Napoje roślinne to szeroka gama produktów wytwarzanych na bazie orzechów, różnych rodzajów grochu i zbóż. Warto pamiętać, że napoje wytwarzane z orzechów, w tym migdałów wolniej podnoszą poziom cukru we krwi, niż napoje zbożowe. Warto wiedzieć, że 22 sierpnia w kalendarzu świat nietypowych obchodzony jest Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Zebraliśmy najpopularniejsze napoje roślinne używane w kuchni i stosowane w diecie zamiast mleka.

Mleko sojowe

Napój produkowany z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które następnie są mielone i przeciśnięte przez gazę. Od wielu lat to najpopularniejszy napój roślinny dostępny w polskich sklepach. Ilość białka jest w nim taka sama jak w przypadku mleka zwierzęcego. W sklepach dostępne są napoje sojowe z dodatkiem soku i dodatkowo fortyfikowane, czyli dodawane są do nich witaminy i wapń. Na bazie mleka sojowego zrobisz każdą potrawę znaną z tradycyjnego menu np.: domową jaglankę.

Mleko ryżowe

Napój na bazie ryżu jest delikatniejszy w smaku niż napój sojowy. Ma lekko szary kolor. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mleko sojowe. Najczęściej napój ryżowy używany jest do zup, sosów, koktajli oraz deserów. Zazwyczaj wzbogacony jest o:

  • witaminy z grupy B, A, D,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo.

Mleko migdałowe

Migdały należy wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc, zblendować i przepuścić przez gazę lub gęste sito. W sklepach dostępne napoje mają skład ubogi w migdały. Napój migdałowy jest jednym z droższych, jeżeli chodzi o przygotowanie i cenę w sklepie. Chętnie wykorzystywany jest przez baristów, bo szybko i łatwo się pieni. Napój migdałowy to źródło:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • żelaza.

W naszej galerii możecie zobaczyć różne rodzaje napojów roślinnych

Mleko kokosowe

Warto zaznaczyć, że napój kokosowy to nie to samo co mleczko kokosowe używane często do gotowania różnych potraw. Jest to rozwodniony miąższ kokosa. W warunkach domowych można zmiksować namoczone wiórki kokosowe, a następnie przefiltrować je przez gazę. Napój nadaje się jako dodatek do:

Mleko z orzechów laskowych

Prawdziwy rarytas wśród napojów roślinnych, które mogą zastąpić zwierzęce mleko. To z orzechów laskowych ma gęstą konsystencję, jest słodkie i mocno orzechowe. Można je dodawać do kawy lub kakao. Połączenie czekolady i napoju orzechowego przywodzi na myśl smak popularnego kremu na kanapki lub mlecznego deseru. Orzechy laskowe są źródłem:

  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu.

Mleko owsiane

Gęsty i tani w przygotowaniu napój owsiany ma wielu zwolenników. Wystarczy namoczyć płatki owsiane i zmiksować. Napój owsiany to istotne źródło witamin A i E. Można go stosować do każdej potrawy znanej z tradycyjnego menu. Smak owsa jest mocno wyczuwalny, więc nie każdy lubi dolewać go do kawy. Jednak warto pamiętać, że nocna owsianka będzie znakomicie smakować z napojem z owsa.

Mleko z ziemniaka

Ciekawostką spożywczą 2022 roku jest pojawienie się napoju z ziemniaka. Może wydawać się to dziwnym pomysłem, ale „mleko” ziemniaczane jest tanie w przygotowaniu. Napój po raz pierwszy pojawił się w Szwecji. Taki napój znakomicie się pieni i nadaje się do zrobienia deserów kawowych. Napój z ziemniaka jest też źródłem witaminy C. Można go też dodać do zapiekanki ziemniaczanej.

Coraz więcej osób unika mleka w diecie na rzecz np.: napojów sojowych. Przyjrzeliśmy się najczęstszym zamiennikom tego produktu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć popularne napoje roślinne.

Czym zastąpić mleko w kuchni? Poznaj najpopularniejsze napoj...

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!