Spis treści
- Czym jest czereśnia, czyli wiśnia ptasia
- Wiśnia a czereśnia to nie tylko różnice w wyglądzie
- Jak różni się wartość odżywcza czereśni i wiśni?
- Ile kalorii mają czereśnie i ile wynosi ich indeks glikemiczny (IG)?
- Jakie właściwości mają czereśnie?
- Alergia na czereśnie – typy i objawy
- Przetwory z czereśni – przepisy na konfiturę, sok, kompot, nalewkę i inne
- Konfitura z czereśni bez cukru
- Nalewka z czereśni z pestkami
- Czereśnie w syropie do serów i mięs
- Dżem z czereśni z miodem i nasionami chia
Czym jest czereśnia, czyli wiśnia ptasia
Czereśnia to owoc pestkowy drzewa z rodziny różowatych, rosnący w gronach zwykle po dwie sztuki. Nazywana jest też wiśnią ptasią lub dziką bądź trześnią (Prunus avium) i ma liczne łacińskie synonimy (m.in. Cerasus avium, Cerasus avium var. aspleniifoli, Prunus avium var. aspleniifolia, Prunus cerasus var. avium czy Prunus macrophylla), podczas gdy wiśnia to Prunus cerasus.
Nazwa czereśni pochodzi od łacińskiego słowa cerasum, które odnosi się do starożytnego regionu Grecji – Kerasous, znajdującego się w pobliżu tureckiego miasta Giresun. Uważa się, że właśnie stąd owoce były początkowo przywożone na północ Europy. Występują także w zachodniej części Azji i niektórych północnych rejonach Afryki, gdzie mogły być spożywane już w czasach prehistorycznych. Pierwsza wzmianka na temat uprawy drzewa pochodzi z I wieku przed naszą erą.
Dowiedz się więcej na temat:
Wiśnia a czereśnia to nie tylko różnice w wyglądzie
Właściwości czereśni i wiśni są często omawiane jednocześnie, choć owce te znacznie różnią się smakiem. Wiśnie i czereśnie należą do tego samego rodzaju śliwy (Prunus). Po angielsku oba owoce to po prostu cherries – słodkie (sweet), czyli czereśnie, oraz cierpkie (tart), czyli wiśnie.
Owoce czereśni występują w odmianach żółtych i czerwonych. Te drugie mają zwykle bardziej intensywny smak, a ich kolor związany jest z zawartością antyoksydacyjnych pigmentów takich jak antocyjany. Podobnie jest z wiśniami, które mają barwę od jasnoczerwonej do bordowej, jednak odmiany o jasnej skórce i miąższu są zdecydowanie rzadsze.
Czereśnia i wiśnia wyglądają inaczej – owoce tej pierwszej są większe i pełniejsze, mogą też mieć kształt serca. Osiągają średnicę do 2,5 cm i wagę do 20 g, podczas gdy dla wiśni maksymalna wielkość to 1 cm i 10 g.
Znacznie różnią się od siebie też same drzewa: czereśnia jest wysoka i dorasta nawet 30 metrów, natomiast wiśnia to w większości gatunki będące krzewami lub drzewami o wysokości nie przekraczającej kilkunastu metrów.
Jak różni się wartość odżywcza czereśni i wiśni?
Najważniejsza różnica dotyczy składu, a więc i smaku tych owoców. Zawartość cukrów w czereśniach jest wysoka, a kwasów (głównie jabłkowego) – niska.
Tymczasem wiśnie są mniej słodkie, a przy tym kwaśne i cierpkie. Za ściągające działanie odpowiadają przeciwutleniacze z grupy tanin (garbników). Razem z antocyjanami należą one do cennych dla zdrowia polifenoli.
Porównanie wartości odżywczych dla owoców czerwonych odmian czereśni i wiśni:
Czereśnie:
- energia – 63 kcal,
- węglowodany – 16 g,
- w tym cukry – 12,8 g
- błonnik – 2,1 g,
- białko – 1,1 g,
- tłuszcz – 0,2 g,
- woda – 82 g.
Wiśnie:
- energia – 50 kcal,
- węglowodany – 12,2 g,
- w tym cukry – 8,5 g
- błonnik – 1,6 g,
- białko – 1 g,
- tłuszcz – 0,3 g,
- woda – 86 g.
Jeśli chodzi o zawartość witamin i soli mineralnych, zarówno w przypadku czereśni, jaki i wiśni, poziom tych związków nie jest wysoki, ale istotny. Porcja 100 g owoców pokrywa do 5 proc. zalecanego dziennego spożycia wymienionych niżej składników i jest wyższa głównie w przypadku witaminy C – to odpowiednio 8 i 12 proc. tej ilości.
Czereśnie:
- witamina A jako ekwiwalent – 3 mcg,
- jako beta-karoten – 38 mcg,
- jako luteina i zeaksantyna – 85 mcg,
- witamina B3 – 0,154 mg,
- witamina B5 – 0,199 mg,
- witamina B6 – 0,049 mg,
- witamina B9 – 4 mcg,
- witamina C – 7 mg,
- witamina K – 2,1 mcg,
- wapń – 13 mg,
- żelazo – 0,36 mg,
- magnez – 11 mg,
- mangan – 0,07 mg,
- potas – 222 mg,
- cynk – 0,07 mg.
Wiśnie:
- witamina A jako ekwiwalent – 64 mcg,
- jako beta-karoten – 770 mcg,
- jako luteina i zeaksantyna – 85 mcg,
- witamina B3 – 0,4 mg,
- witamina B5 – 0,143 mg,
- witamina B6 – 0,044 mg,
- witamina B9 – 8 mcg,
- witamina C – 10 mg,
- witamina K – 2,1 mcg,
- wapń – 16 mg,
- żelazo – 0,32 mg,
- magnez – 9 mg,
- mangan – 0,112 mg,
- potas – 173 mg,
- cynk – 0,1 mg.
Bądź zawsze w formie
Ile kalorii mają czereśnie i ile wynosi ich indeks glikemiczny (IG)?
Czereśnie należą do owoców bogatszych w energię – w przypadku słodkich odmian porcja 100 g to 63 kcal, podczas gdy dla najbardziej dietetycznych rodzajów wartość ta wynosi zaledwie nieco ponad 30 kcal (jak np. truskawki), a dla tych najbardziej kalorycznych (jak np. banany czy granaty) – ponad 80 kcal.