Co to jest comfort food?
Dla każdego z nas comfort food może być czymś zupełnie innym, ale jest pewna grupa produktów, które niemal każdy człowiek żyjący w naszej szerokości geograficznej tak określi. Do comfort food można zaliczyć np.
- rosół
- pizzę
- czekoladę
- lody
- pieczonego kurczaka
Jest to więc jedzenie, po które chętnie sięgamy, gdy mamy gorszy nastrój, gdy potrzebujemy pocieszenia i szukamy go właśnie na talerzu. Comfort food jest ściśle powiązane z psychologią, z szukaniem uczucia bezpieczeństwa, jakiego zaznaliśmy w dzieciństwie. To najczęściej jedzenie, które uwielbialiśmy w dzieciństwie, z którym kojarzy się rodzinny dom.
Skąd wzięła się nazwa comfort food?
Określenie to po raz pierwszy wykorzystano w 1966 roku w amerykańskiej prasie. Dotyczyło jedzenia, po które sięgają osoby z otyłością, gdy nie radzą sobie ze stresem. Z czasem comfort food pojawiał się coraz częściej w podobnych kontekstach.
Dzisiaj comfort food używane jest nie tylko w psychologii, ale także przez osoby związane z gastronomią. Jednocześnie z określenia chętnie korzystają internauci, określając jako comfort food wszystkie swoje kulinarne guilty pleasure.