W skrócie:
Ciasto z mandarynkami to wypiek, który kojarzy mi się z okresem przedświątecznym. Piekę je zwykle w listopadzie i grudniu, a czasem również na święta. Za każdym razem wychodzi wspaniale i budzi zachwyt. To dlatego, że jest niesamowicie wilgotne, dzięki temu, że dodaję do niego sok z pomarańczy i mandarynek. Po upieczeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i znika do ostatniego, pysznego okruszka.
Ciasto z mandarynkami
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
6 mandarynek,
1,5 szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
pół szklanki soku pomarańczowego,
pół szklanki kefiru,
pół szklanki oleju,
3/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto z mandarynkami?
Z jednej mandarynki otrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i dodaj go do soku pomarańczowego.
Pozostałe mandarynki obierz i podziel na części.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną, gęstą masę. Dodaj olej, kefir i sok. Następnie dodaj proszek do pieczenia i skórkę z mandarynki. Dokładnie wymieszaj ciasto lub zblenduj.
Wylej ciasto na blachę, ułóż na nim mandarynki. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
