Chrupiące pałeczki z kurczaka pieczone w rękawie nigdy nie były smaczniejsze. Z tym przepisem możesz biesiadować. Nie zapomnij o sosie

Anna Daniluk
Apetyczne pałeczki z kurczaka w rękawie to znakomite danie dla całej rodziny.
Apetyczne pałeczki z kurczaka w rękawie to znakomite danie dla całej rodziny. tycoon751/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli nie możesz wyobrazić sobie obiadu bez porcji soczystego mięsa, to te pałeczki z kurczaka w rękawie będą strzałem w dziesiątkę. Są soczyste, chrupiące i aromatyczne od ziół i przypraw. Idealne na rodzinne biesiadowanie w gronie rodziny i znajomych. Poznaj sposób na chrupiącą skórkę.

W skrócie:

Domowe pałeczki z kurczaka w rękawie to szybkie danie obiadowe. Możesz zamarynować mięso wieczorem, przechowywać je w lodówce i upiec tuż przed porą obiadową. Dzięki temu mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku. Upieczone pałeczki kurczaka sprawdzają się różnorodnymi dodatkami. Może to być brązowy ryż, frytki lub purée ziemniaczane. Z warzywnych przystawek sprawdzi się sałatka colesław, klasyczna surówka z kapustą pekińską lub surówka z buraczków. Przygotuj to proste danie na rodzinny obiad.

Pałeczki z kurczaka w rękawie – przepis na pieczone kąski mięsa

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka (około 1 kg),

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,

  • 1 łyżka miodu,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • 3 gałązki rozmarynu i tymianku,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania.

Jak zrobić pałeczki z kurczaka w rękawie?

Sposób przygotowania:

  1. Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, miód oraz sok z cytryny.

  3. Dorzuć gałązki rozmarynu i tymianku dla wyrazistego smaku.

  4. Włóż pałki z kurczaka do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj, tak aby marynata pokryła każde mięso.

  5. Najlepiej zostaw porcje kurczaka na 30 minut w lodówce, aby smaki się przeniknęły.

  6. Jeśli ci się spieszy, od razu przełóż zamarynowane pałeczki z kurczaka do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij.

  7. Pamiętaj, aby zostawić odrobinę wolnej przestrzeni z obu stron, aby gorące powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

  8. Ułóż rękaw z pałkami na blaszce do pieczenia i zrób w nim kilka małych dziurek, aby nadmiar pary mógł się wydostać podczas pieczenia. To sprawi, że mięso będzie równomiernie upieczone i soczyste.

  9. Pałeczki z kurczaka w rękawie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut, aż pałki będą miękkie i apetycznie zarumienione.

  10. Następne ostrożnie rozetnij rękaw nożem lub nożyczkami. Uważaj na gorącą parę oraz pryskający tłuszcz.

  11. Zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez 10 minut. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą i rumianą skórkę.

  12. Gotowe pałeczki z kurczaka upieczone w rękawie przełóż na półmisek, posyp posiekaną świeżą natką pietruszki lub skrop odrobiną cytryny dla dodatkowego smaku.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis ułatwi ci zrobienie pysznego obiadu dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni