Carbonara ze szparagami. Przepis na wiosenny obiad z makaronem. Poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Makaron carbonara ze szparagami to idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem - podkreśla autorka bloga Plate By Kate
Makaron carbonara ze szparagami to idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem - podkreśla autorka bloga Plate By Kate Kasia Nowicka
Ze śmietaną, czy bez? A może z łyżką mascarpone? Na pewno znacie tych, którzy na słowa „carbonara” i „śmietana” reagują nagłym zapowietrzeniem i solidnym monologiem o wyższości receptur bez nabiału. W moim przepisie nie ma śmietany. Są za to szparagi, które z klasycznego makaronu robią prawdziwą petardę.

Spis treści

Wiosna na talerzu

Prosty, ale niełatwy. Klasyczny ale zaskakujący. Makaron carbonara ze szparagami – idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem. Nie znam chyba przepisu, który w kucharzach budziłby tak skrajne emocje. Zwłaszcza, że pytań o idealną carbonarę jest sporo. Całe jajka czy tylko żółtka? Boczek? A może tylko i wyłącznie panchetta? To ja może spokojnie poczekam aż opadnie bitewny kurz i w tym czasie obiorę szparagi?

Carbonarę jadłam na wiele sposobów. Ze śmietaną, bez śmietany, na żółtkach i na jajkach, o różnych rodzajach wędzonych mięs nie wspomnę. Łączyło je jedno – smak. Delikatna emulsja z jajek i zdecydowany aromat mięsa. Prosty i pyszny obiad, których wiele znajdziecie we włoskiej kuchni. Szparagi sprawią, że będzie nie tylko pyszny ale i wyjątkowy: elegancki, świeży i lekki. może to pogodzi zwaśnione plemiona kucharzy?

Carbonara ze szparagami to danie proste, choć przygotowanie wymaga nieco skupienia, spokoju, wyczucia i jednego patentu, który zdradziłam Wam w przypadku makaronu ze szparagami i pistacjami to… woda, w której gotował się makaron. Pod koniec gotowania makaronu odlewam mniej więcej 1/3 szklanki wody i dodaję do podsmażonych szparagów i duszę jeszcze minutę. Po co? W ten sposób powstaje szparagowy bulion, którego aromat wzbogaca smak carbonary. Ale w przepisie ma jeszcze jedno, ważne zadanie.

Najtrudniejszą sztuką w przypadku carbonary jest to, by sos zgęstniał ale się nie ściął. Nie ma nic gorszego niż makaron z jajecznicą. By tego uniknąć roztrzepane jajka z parmezanem dodajemy do gorącego makaronu wymieszanego ze szparagowym bulionem i spokojnie mieszamy jednocześnie delikatnie podgrzewając. To najlepszy sposób na carbonarę doskonałą.

Carbonara ze szparagami to przepis dla mięsożerców. Bardzo łatwo jednak zmienić go w przepis wegetariański. Wystarczy pominąć boczek, a szparagi podsmażyć na odrobinie masła. Szczypta wędzonej papryki doda makaronowi aromatu.

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera

Przepis na makaron carbonara ze szparagami

(porcja dla 2 osób, przygotowanie 20 minut)

Makaron carbonara ze szparagami
Makaron carbonara ze szparagami Kasia Nowicka

Składniki:

  • 160 g makaronu
  • 200 g szparagów
  • 80 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 30 g parmezanu startego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić makaron carbonara ze szparagami?

  1. Boczek pokrój na małe kawałki. Szparagi oczyść i pokrój na kawałki zachowując główki. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z parmezanem.
  2. Boczek przełóż na suchą patelnię i zacznij podgrzewać często mieszając. Smaż kilka minut na złoto. Usmażony boczek zdejmij z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz.
  3. W sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
  4. Na patelnię wrzuć pokrojone szparagi, oprócz główek. Smaż 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj główki szparagów o smaż kolejne 3 minuty. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  5. Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj szparagi wraz z wodą, w której się dusiły, usmażony boczek i wymieszaj. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Zacznij delikatnie podgrzewać cały czas mieszając.
  6. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem oprószone natką pietruszki.

Plate By Kate

Kasia Nowicka, autorka bloga Plate By Kate
Kasia Nowicka, autorka bloga Plate By Kate Kasia Nowicka

Kasia Nowicka jest autorką bloga Plate By Kate. Dziennikarka, producentka, a prywatnie mama i wielbicielka podróży dzieli się swoją kulinarną pasją na Facebooku i na Instagramie. Zobacz blog Plate By Kate.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie