Spis treści
Wiosna na talerzu
Prosty, ale niełatwy. Klasyczny ale zaskakujący. Makaron carbonara ze szparagami – idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem. Nie znam chyba przepisu, który w kucharzach budziłby tak skrajne emocje. Zwłaszcza, że pytań o idealną carbonarę jest sporo. Całe jajka czy tylko żółtka? Boczek? A może tylko i wyłącznie panchetta? To ja może spokojnie poczekam aż opadnie bitewny kurz i w tym czasie obiorę szparagi?
Carbonarę jadłam na wiele sposobów. Ze śmietaną, bez śmietany, na żółtkach i na jajkach, o różnych rodzajach wędzonych mięs nie wspomnę. Łączyło je jedno – smak. Delikatna emulsja z jajek i zdecydowany aromat mięsa. Prosty i pyszny obiad, których wiele znajdziecie we włoskiej kuchni. Szparagi sprawią, że będzie nie tylko pyszny ale i wyjątkowy: elegancki, świeży i lekki. może to pogodzi zwaśnione plemiona kucharzy?
Carbonara ze szparagami to danie proste, choć przygotowanie wymaga nieco skupienia, spokoju, wyczucia i jednego patentu, który zdradziłam Wam w przypadku makaronu ze szparagami i pistacjami to… woda, w której gotował się makaron. Pod koniec gotowania makaronu odlewam mniej więcej 1/3 szklanki wody i dodaję do podsmażonych szparagów i duszę jeszcze minutę. Po co? W ten sposób powstaje szparagowy bulion, którego aromat wzbogaca smak carbonary. Ale w przepisie ma jeszcze jedno, ważne zadanie.
Najtrudniejszą sztuką w przypadku carbonary jest to, by sos zgęstniał ale się nie ściął. Nie ma nic gorszego niż makaron z jajecznicą. By tego uniknąć roztrzepane jajka z parmezanem dodajemy do gorącego makaronu wymieszanego ze szparagowym bulionem i spokojnie mieszamy jednocześnie delikatnie podgrzewając. To najlepszy sposób na carbonarę doskonałą.
Carbonara ze szparagami to przepis dla mięsożerców. Bardzo łatwo jednak zmienić go w przepis wegetariański. Wystarczy pominąć boczek, a szparagi podsmażyć na odrobinie masła. Szczypta wędzonej papryki doda makaronowi aromatu.
Gotuj zdrowo
kup teraz

Wolnowar 4.5L Garnek Ceramiczny Z Programatorem
Wolnowar 4.5L Garnek Ceramiczny Z Programatorem
kup teraz

Garnek Cyrkulator Do Gotowania Sous Vide Próżniowe
Garnek Cyrkulator Do Gotowania Sous Vide Próżniowe
kup teraz

Wolnowar Crock-pot CSC063X 320W 7,5L
Wolnowar Crock-pot CSC063X 320W 7,5L
kup teraz

Wolnowar Garnek Ceramiczny Duży 5,6L 320W 3 Tryby
Wolnowar Garnek Ceramiczny Duży 5,6L 320W 3 Tryby
kup teraz

Wolnowar Crock-pot CSC061X 220W 2,4L
Wolnowar Crock-pot CSC061X 220W 2,4L
Przepis na makaron carbonara ze szparagami
(porcja dla 2 osób, przygotowanie 20 minut)

Składniki:
- 160 g makaronu
- 200 g szparagów
- 80 g boczku wędzonego
- 4 jajka
- 30 g parmezanu startego
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić makaron carbonara ze szparagami?
- Boczek pokrój na małe kawałki. Szparagi oczyść i pokrój na kawałki zachowując główki. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z parmezanem.
- Boczek przełóż na suchą patelnię i zacznij podgrzewać często mieszając. Smaż kilka minut na złoto. Usmażony boczek zdejmij z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz.
- W sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wrzuć pokrojone szparagi, oprócz główek. Smaż 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj główki szparagów o smaż kolejne 3 minuty. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu.
- Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj szparagi wraz z wodą, w której się dusiły, usmażony boczek i wymieszaj. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Zacznij delikatnie podgrzewać cały czas mieszając.
- Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem oprószone natką pietruszki.
Plate By Kate

Kasia Nowicka jest autorką bloga Plate By Kate. Dziennikarka, producentka, a prywatnie mama i wielbicielka podróży dzieli się swoją kulinarną pasją na Facebooku i na Instagramie. Zobacz blog Plate By Kate.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy przepis na bajaderki. Ciastka bez pieczenia
- Tradycyjny sernik na rodzinne święta. Znakomity przepis babci zawsze się udaje
- Błyskawiczne ciasto z rabarbarem. Smakuje bosko
- Kopiec kreta wciąż na topie. Przepis na kultowe ciasto
- Zdrowa sałatka z kaszy orkiszowej. Szybki przepis na lekki obiad
- Błyskawiczny obiad za 12 zł dla dwóch osób. Sprawdź przepis!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?