W skrócie:
Masz ochotę na pomysłową surówkę do obiadu, której jeszcze nie jadłeś? Zrobisz ją ze znanych i lubianych składników, ale w nietypowym połączeniu. To surówka z marchewki z dodatkiem czosnku, śmietany i majonezu. Brzmi zaskakująco, ale smakuje świetnie. Taka surówka to wspaniały i bardzo zdrowy dodatek do mięs oraz ziemniaków. Będzie pasowała do pulpetów, kotletów mielonych, schabowych czy piersi z kurczaka.
Jesienią warto jak najczęściej sięgać po surówki, które są dla naszego organizmu porcją cennych witamin. Surówki z marchewki dostarczają nam m.in. błonnika, który wspiera trawienie oraz niezbędnego dla serca, potasu. To także bogate źródło beta-karotenu, który doskonale wpływa na naszą skórę. Z kolei w czosnku znajduje się allicyna, która pomaga budować odporność. Surówki ze świeżych warzyw to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale codzienna porcja zdrowia.
Surówka z marchewki ze śmietaną i czosnkiem – pomysłowy dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3 marchewki,
ząbek czosnku,
łyżka śmietany,
łyżeczka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z marchewki ze śmietaną?
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub julienne.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z majonezem i sokiem z cytryny.
Do sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
Dodaj sos do marchewki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, żeby składniki się przegryzły.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
