Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. Pięć minut i mam doskonały dodatek do obiadu. Ta zaskakująca surówka to witaminowa bomba

Karolina Głogowska
Marchewka ze śmietaną i czosnkiem to zaskakująco smaczne połączenie
Marchewka ze śmietaną i czosnkiem to zaskakująco smaczne połączenie 123rf/handmadepictures/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiąca i smakowita surówka z marchewki z czosnkiem i śmietaną to pomysłowy dodatek do obiadu. Połączenie tych składników może cię zaskoczyć, ale efekt jest przepyszny i bardzo zdrowy. Wypróbuj tę nietypową surówkę z marchewki, a będziesz się nią zajadać.

W skrócie:

Masz ochotę na pomysłową surówkę do obiadu, której jeszcze nie jadłeś? Zrobisz ją ze znanych i lubianych składników, ale w nietypowym połączeniu. To surówka z marchewki z dodatkiem czosnku, śmietany i majonezu. Brzmi zaskakująco, ale smakuje świetnie. Taka surówka to wspaniały i bardzo zdrowy dodatek do mięs oraz ziemniaków. Będzie pasowała do pulpetów, kotletów mielonych, schabowych czy piersi z kurczaka.

Jesienią warto jak najczęściej sięgać po surówki, które są dla naszego organizmu porcją cennych witamin. Surówki z marchewki dostarczają nam m.in. błonnika, który wspiera trawienie oraz niezbędnego dla serca, potasu. To także bogate źródło beta-karotenu, który doskonale wpływa na naszą skórę. Z kolei w czosnku znajduje się allicyna, która pomaga budować odporność. Surówki ze świeżych warzyw to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale codzienna porcja zdrowia.

Surówka z marchewki ze śmietaną i czosnkiem – pomysłowy dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 marchewki,

  • ząbek czosnku,

  • łyżka śmietany,

  • łyżeczka majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z marchewki ze śmietaną?

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub julienne.

  2. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z majonezem i sokiem z cytryny.

  3. Do sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.

  4. Dodaj sos do marchewki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, żeby składniki się przegryzły.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni