Bigos noworoczny na szczęście. Takie ma składniki według kanonu polskiego bigosu

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Ilu kucharzy – tyle bigosów. Jednak podczas debaty kulinarnej w 2007 r we Wrocławiu Narodowa Kapituła Smaku, złożona z kilkudziesięciu ekspertów kulinarnych, określiła kanon tradycyjnego polskiego bigosu. Jakie są to składniki i jak przyrządzić taki bigos? Sprawdźcie w naszej galerii.
Ilu kucharzy – tyle bigosów. Jednak podczas debaty kulinarnej w 2007 r we Wrocławiu Narodowa Kapituła Smaku, złożona z kilkudziesięciu ekspertów kulinarnych, określiła kanon tradycyjnego polskiego bigosu. Jakie są to składniki i jak przyrządzić taki bigos? Sprawdźcie w naszej galerii. Arfo/Getty Images
Bigos zjedzony 1 stycznia ma w nowym roku przynieść szczęście. Przesąd ten znany jest też w Holandii i Niemczech. Jakie są niezbędne składniki prawdziwego bigosu i jak tak naprawdę powinno się go przyrządzać? Sprawdźcie w naszej galerii.

Ilu kucharzy – tyle bigosów. Jedni mieszają kapustę kiszoną z białą, inni uznają tylko kwaśną. Mięsa w bigosie też lądują różne, podobnie przyprawy i dodatki, jak koncentrat pomidorowy czy suszone śliwki.

Jednak podczas debaty kulinarnej w 2007 r we Wrocławiu Narodowa Kapituła Smaku, złożona z kilkudziesięciu ekspertów kulinarnych, określiła kanon tradycyjnego polskiego bigosu. Jakie są to składniki i jak przyrządzić taki bigos? Sprawdźcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bigos noworoczny na szczęście. Takie ma składniki według kanonu polskiego bigosu - Gazeta Pomorska