Aromatyczne kiszone cytryny. Pyszna przystawka do mięsa, humusu i sałatek. Zdziwisz się, jakie są smaczne. Wypróbuj prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Podczas kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna
Podczas kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna 123rf/svetazarzamora/zdjęcie ilustracyjne
Kiszone cytryny to wielki specjał kuchni bliskowschodniej, jednak robi coraz większą karierę w całej Europie. Na szczęście, bo to nie tylko pyszna i zdrowa przystawka, pasująca do wielu dań: mięs, hummusów, kuskusu czy różnych past. Jest też prosta do zrobienia, o ile przestrzega się kilku wskazówek.

W skrócie:

Warto choć raz wypróbować bardzo prosty przepis na kiszone cytryny. Później wykorzystamy je do wielu dań: mięs z grilla oraz pieczonych, do sałatek, ryb, czy jako dodatek do dipów. Opcje są właściwie nieskończone. Najlepsze w kiszonych cytrynach, oprócz niepowtarzalnego smaku, jest to, że łato je zrobić. O ile ma się na uwadze trzy ważne wskazówki.

Pierwsza jest taka, że do kiszenia używamy wyłącznie ekologicznych, niewoskowanych cytryn. Jeśli użyjesz woskowanych – przystawka będzie po prostu niejadalna. Kiszony wosk nie jest smaczny! Druga kwestia dotyczy odpowiedniego słoja. Wiele przepisów podaje, że cytryny można ukisić w zwykłym, zakręcanym słoiku. I pewnie czasem się to udaje, o wiele bezpieczniej jest jednak użyć słoika typu wek, czyli zamykanego hermetycznie. To minimalizuje ryzyko, że cytryny spleśnieją nam w trakcie kiszenia. I tu dochodzimy do trzeciego punktu, którym jest czas. Kiszone cytryny są gotowe do jedzenia dopiero po czterech tygodniach, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. W trakcie kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna. Owoce tracą swoją cierpkość, są bardzo aromatyczne i nieziemsko pachną skórką cytrynową.

Kiszone cytryny – przepis na pyszną przystawkę

Czas przygotowania: 20 minut + kiszenie

Porcja: 6 cytryn

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 ekologicznych, niewoskowanych cytryn,

  • 6 cytryn na sok,

  • 6 łyżek soli,

  • gałązka rozmarynu,

  • 1 papryczka chili.

Jak zrobić kiszone cytryny?

  1. Cytryny umyłam, wybrałam 6 i rozkroiłam na ćwiartki, bez przecinania owocu do końca.

  2. Do rozkrojonych cytryn nałożyłam sól – do każdej po łyżce.

  3. Cytryny upchnęłam w słoiku. To ważny element, ponieważ powinny być upchnięte jak najciaśniej.

  4. Z pozostałych cytryn wycisnęłam sok i wlałam do słoja.

  5. Włożyłam rozmaryn oraz chili.

  6. Zamknęłam szczelnie słój i zostawiłam na 4 tygodnie. Nie musi stać w chłodnym miejscu, najlepsza jest temperatura pokojowa.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni