Aromatyczne kiszone cytryny. Pyszna przystawka do mięsa, humusu i sałatek. Zdziwisz się, jakie są smaczne. Wypróbuj prosty przepis

Karolina Głogowska
Podczas kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna
Podczas kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna 123rf/svetazarzamora/zdjęcie ilustracyjne
Kiszone cytryny to wielki specjał kuchni bliskowschodniej, jednak robi coraz większą karierę w całej Europie. Na szczęście, bo to nie tylko pyszna i zdrowa przystawka, pasująca do wielu dań: mięs, hummusów, kuskusu czy różnych past. Jest też prosta do zrobienia, o ile przestrzega się kilku wskazówek.

W skrócie:

Warto choć raz wypróbować bardzo prosty przepis na kiszone cytryny. Później wykorzystamy je do wielu dań: mięs z grilla oraz pieczonych, do sałatek, ryb, czy jako dodatek do dipów. Opcje są właściwie nieskończone. Najlepsze w kiszonych cytrynach, oprócz niepowtarzalnego smaku, jest to, że łato je zrobić. O ile ma się na uwadze trzy ważne wskazówki.

Pierwsza jest taka, że do kiszenia używamy wyłącznie ekologicznych, niewoskowanych cytryn. Jeśli użyjesz woskowanych – przystawka będzie po prostu niejadalna. Kiszony wosk nie jest smaczny! Druga kwestia dotyczy odpowiedniego słoja. Wiele przepisów podaje, że cytryny można ukisić w zwykłym, zakręcanym słoiku. I pewnie czasem się to udaje, o wiele bezpieczniej jest jednak użyć słoika typu wek, czyli zamykanego hermetycznie. To minimalizuje ryzyko, że cytryny spleśnieją nam w trakcie kiszenia. I tu dochodzimy do trzeciego punktu, którym jest czas. Kiszone cytryny są gotowe do jedzenia dopiero po czterech tygodniach, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. W trakcie kiszenia skórka cytryn mięknie i staje się jadalna. Owoce tracą swoją cierpkość, są bardzo aromatyczne i nieziemsko pachną skórką cytrynową.

Kiszone cytryny – przepis na pyszną przystawkę

Czas przygotowania: 20 minut + kiszenie

Porcja: 6 cytryn

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 ekologicznych, niewoskowanych cytryn,

  • 6 cytryn na sok,

  • 6 łyżek soli,

  • gałązka rozmarynu,

  • 1 papryczka chili.

Jak zrobić kiszone cytryny?

  1. Cytryny umyłam, wybrałam 6 i rozkroiłam na ćwiartki, bez przecinania owocu do końca.

  2. Do rozkrojonych cytryn nałożyłam sól – do każdej po łyżce.

  3. Cytryny upchnęłam w słoiku. To ważny element, ponieważ powinny być upchnięte jak najciaśniej.

  4. Z pozostałych cytryn wycisnęłam sok i wlałam do słoja.

  5. Włożyłam rozmaryn oraz chili.

  6. Zamknęłam szczelnie słój i zostawiłam na 4 tygodnie. Nie musi stać w chłodnym miejscu, najlepsza jest temperatura pokojowa.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni